Tüp bebek nedir kısaca özet geçecek olursak, gelişen sağlık teknolojisi ve imkanlar ile sıkça duymaya başladığımız terimlerden biridir. Hepimizin malumu olduğu üzere üreme için babadan gelen spermin annenin yumurtasını döllemesi gerekir. Yumurta olgunlaşarak embriyo halini alır ve gereken süre sonunda çocuğun doğumu gerçekleşir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en az 1 yıl boyunca çocuk denemesi yapması gerekir. 1 yılın sonunda doğal yollarla çocuk sahibi olamayan bireyler, tüp bebek tedavisine başlayabilirler.
Bahse konu modern uygulama ile anneden alınan yumurta, babadan alınan sperm ile laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Bu şekilde elde edilen embriyo, tekrar annenin rahmine yerleştirilir. Bu sayede gebelik başlar ve gelişmeler takip edilerek süreç yönetilir.
Tüp Bebek Başarı Oranı
Başarı Oranı uygulanan tedavi yönteminde başarı oranı yaşa göre değişmektedir. Tüp bebek tedavisi genel olarak 30 yaş ve altında olan kişiler için başarı oranı %60 civarında olurken 35 yaşında olanlar için bu oran %40’a düşmektedir. 40 yaş ve üzeri kişilerde ise başarı oranı %15’e kadar düşebiliyor. Fakat bu oranlar tedavi sürecini bir defa deneyenler içindir. Toplam olarak bakıldığında ise bu oranlar tedavi işlemini 4 defa yaptıranlarda %90’ın üzerine çıkabilmektedir.
Başarı Oranı Kısırlık sorunu yaşayan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için uygulanan tüp bebek tedavisinde birçok faktör hamilelik şansını belirlemektedir. Tüp bebekte başarı oranını belirleyen faktörler;
- Sperm kalitesi,
- Yumurta kalitesi,
- Tük bebeğin nerede yaptırıldığı,
- Tedavi türü,
- Kişinin yaşı gibi faktörlerdir.
Günümüzde tüp bebek tedavisi uygulandığı son derece modern sağlık kuruluşları vardır. Günümüz dünyasının stresli ortamı, insanların yeme içme alışkanlıkları ve buna benzer dış etkenler, doğal yollarla hamile kalma ihtimalini düşürmüştür. Bu nedenle tüp bebek tedavisi yaygın hale gelmiştir.
Yukarıda da belirtildiği gibi mümkün olduğu kadar erken yaşta tedaviye başlanması, başarı oranını artırmaktadır. Bu kapsamda çocuk sahibi olmak istediğiniz yaştan itibaren 1 yıl içerisinde doğal yollarla gebeliğin gerçekleştirilmediği durumlarda derhal tedaviye başlanmalıdır. Bundan sonra geçen her zaman gebelik ihtimalini düşürecektir. Ekstra olarak sizler için hazırladığımız Tüp Bebek Başarı Oranı Videomuzdan da yararlanabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp Bebek Nasıl Yapılır, Kadınların yumurtası ile erkeklerin spermleri dışarıya alınır, laboratuvar ortamında birleştirilir. Döllenmiş hale gelen hücrenin bölünme aşaması ve gelişimi bir süre gözlemlenir ve oluşan embriyo anne rahmi içerisine aktarılır. Dışarıdan gerçekleştirilen bu işlem sonrasında embriyonun anne ile birleşmesiyle birlikte artık hamilelik süreci doğal yollarla edinilmiş gibi devam eder.
35 yaşın altındaki kadınlar 1 yıl süre ve 35 yaş üzeri kadınların ise 6 aylık bir süreç boyunca ilişkiye girmiş ve döllenme olmamış olması gereken temel şartlardandır.
Çiftler 1 yıl süre boyunca düzensiz ve korunmasız olarak ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması durumunda uzman hekime başvurmaları önerilir. Tedaviye başlamadan önce hem erkeğin hem de kadının üreme kabiliyetleri değerlendirilir ve ardından anne adayının yumurtalarının olgunlaşması amacıyla hormon tedavisine başlanır. Olgunlaşan yumurtalar çatlatma iğnesi yardımıyla foliküllerinden çıkar ve transvajinal ultrason yöntemiyle toplanırlar. Bu işlem esnasında baba adayının da spermleri toplanır. Dış ortamda bir araya gelirler ve bu sayede döllenme sağlanmış olur. Oluşan embriyolardan en sağlıklı olanı seçilir diğer bir değişle en iyi tüp bebek seçilmiş olur ultrasonografi ile rahime yerleşmesi sağlanır. Sürecin işleyişi açısından doğal yollardan hiçbir farkı bulunmaz. İki işlemi birbirinden ayıran tek fark Tüp bebek merkezleri yardımları ile dış ortamda döllenmiş ve sağlıklı olan embriyonun seçilmiş olmasıdır. Moral ve motivasyon psikolojik sağlık ve hormonlar açısından önemli bir etkendir. Denelerin başarısızlıkla sonuçlanması doğal olarak moral kaybına sebep olsa da çiftlerin pes etmemeleri ve tedaviyi yarıda bırakmamaları gerekir.
Erkeğe bağlı oluşan kısırlık sorunu varlığında aşılama yöntemi daha sık kullanılır. Bu yöntemin tüp bebekten farkı ise erkekten toplanan spermlerin anne rahmi içerisine transfer edilmesidir yani çiftlerden sadece birinin üreme hücreleri dış ortamdan içe aktarılırken diğeri doğal olan konumunda kalmaya devam eder. Kişilerin sağlık durumuna ve öykülerine bakılarak hangi tedaviyi göreceklerine hekimleri tarafından karar verilir.
Tüp Bebek Süreci Nasıl İşliyor?
Tüp bebek, doğal yollarla çocuk sahibi olmayan bireylerin başvuracakları ilk tedavi yöntemidir. Çiftler, korunmasız ilişki sürecinde 1 yıl çocuk sahibi olmayı beklemelidirler. Sperm ve yumurtanın birleşmesi sonucu bu süre içerisinde gebelik gerçekleşmiyorsa, bir kısım test ve tedaviler uygulanarak gebeliğin gerçekleşmesi sağlanır.
Kesin bir yöntem olmamakla birlikte başarı oranı her geçen gün artan tüp bebek tedavisi, denenmesi gereken bir uygulamadır. Bu kapsamda bireylerin gerekli bilince sahip olarak 1 yıllık sürecin sonunda vakit kaybetmeksizin tedaviye başlamaları gerekir.
Tüp Bebek Tedavi Süreci Nedir?
Tüp bebek tedavi süreci, çiftlerin tedaviye başladığı andan itibaren uygulamanın tamamlanmasına kadar geçen süreyi ifade eder. Bu süreçte farklı test ve tedaviler yapılır. Yaşanan süreci aşağıdaki başlıklarımızda görebilirsiniz.
Ön Görüşme
Çiftlerin tedaviye başlamadan önce sağlık kuruluşu ve uygulamayı yapacak uzman ile birebir görüşmesi çok faydalı olacaktır. Yapılan görüşmede sürecin nasıl yürütüleceği ile igili çiftlere ayrıntılı bilgiler verilir.
Muayene ve Test Aşaması
Birebir görüşme sonrasında uzman hekim anne ve baba adayından bir kısım testler ister. Yapılan testler sonucunda doktor, anne adayının yumurta durumu ve baba adayının sperm sayısı ve kalitesi ile ilgili bilgi sahibi olur.
Yumurta Üretiminin Yükseltilmesi
Tedavi için gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra anne adayının regl döneminin 2 ya da 3. Gününden itibaren tedaviye başlanır. Bu süreçte anne adayının 8 ve 10. Günler arasında doktor tarafından verilen yumurta artırıcı iğneleri yaptırması gerekir.
Düzenli Kontrollerin Yapılması
Doktorun verdiği tavsiyeler ve hormon artırıcı iğnelerin kullanılması ve bunların etkilerinin görülmesi için düzenli doktor kontrolü gereklidir. Yapılan kontrollerde ek tedavilerin uygulanmasına da karar verilebilir.
Çatlatma İğnesinin Verilmesi
Hormon seviyesinin artırılmasına yönelik gerekli tedbirler alındıktan sonra anne adayına çatlatma iğnesi yapılır. Bu süreden itibaren 34-46 saat içerisinde yumurtanın olgunlaşması beklenir. İğnenin planlana saatte uygulanması çok önemlidir.
Yumurtaların Toplanması
Olgunlaşan yumurtaların hastane ortamında toplanması gerekir. Bu işlem OPU olarak isimlendirilir. İşlem, anestezi verilerek yapıldığı için herhangi bir acı hissedilmesi söz konusu değildir.
Spermlerin Alınması ve Embriyonun Oluşturulması
OPU işlemin yapılması ile aynı gün içerisinde baba adayından sperm örneği alınması gerekir. İşlem yapılmadan en az 3, en fazla 5 gün önce çiftlere cinsel kısıtlama yapılması gerekir. Belirlenen süre boyunca da erkek kesinlik boşalmamalıdır. Sperm alma işlemi, baba adayının mastürbasyon ile elde edeceği şekilde yapılır. Yapılan tetkikler sonrasında baba adayının sperm kalitesinde sorun varsa cerrahi müdahale ile de sperm alınabilir.
Doktor tarafından yapılan muayene sonrasında spermde belirli ayıklama işlemi yürütülebilir. Bu sayede spermdeki bozukluklar ve kalitesiz spermler ortadan kaldırılır. Ayıklanan kaliteli spermler mikroenjeksiyon denilen yöntem ile yumurtaya enjekte edilir. Yapılan işlem sonrasında embriyo elde edilmiş olur.
Embriyonun Takip Edilmesi
Yumurtanın spermle döllenmesi sonucunda embriyo elde edilir. Bu embriyo, özel koşullarda, kadın rahmine yakın bir ortamda takip edilir. Bu takip uygulamasına embriyoskop adı verilir.
Embriyonun Transfer Edilmesi
Embriyo takibi esnasında en ideal şekilde gelişen embriyonun seçimi yapılır. Seçilen bu embriyo da anne adayına transfer edilir. Yapılan uygulama esnasında anne adayına anestezi verilmesi söz konusu değildir. Anne adayından beklenen, idrarını tutuyor pozisyonda olmasıdır. Bunun sebebi ise annenin idrar torbasının rahme baskı yaparak kataterin rahim içinde daha rahat hareket etmesini sağlamaktır.
Embriyo transferinden sonra anne adayı yaklaşık 1 saat gözlem altında tutulur. Sonrasında ise taburcu edilir. Bu aşamadan sonrası da oldukça kritiktir. Anne adayının bol sıvı tüketmesi ve ağır işlerden uzak durması gerekir.
Tüp Bebek Uygulamasının Başarılı Olma İhtimali Nedir?
Tüp bebek uygulamasının başarılı olma ihtimali, çiftlerin bir kısım özelliklerine ve dış etkenlere bağlıdır. Bu kapsamda anne adayının yumurtalarının sağlıklı olması, baba adayının sperm üretiyor olması ve sperm kalitesi gibi durumlar tedavinin başarısını doğrudan etkiler.
Tedavinin başarılı olmasında çok önemli ve atlanmaması gereken bir husus da çiftlerin yaşıdır. Özellikle 40 yaşından itibaren tüp bebek tedavisinde başarı şansı düşmektedir. Bu nedenle tedaviye mümkün olduğu kadar erken dönemde başlanması gerekir. Gerekli şartlar sağlandığında tedavinin başarı oranı % 70\’lerin üzerine çıkabilmektedir.