Yaklaşık 25 yıldır kullanılmakta olan embriyo dondurma ve çözme işlemleri ile geliştirilen son teknikler kullanılarak gittikçe artan gebelik oranları elde edilmektedir.
Embriyo Dondurma Nedir
Eskiden kullanılan yavaş soğutma (slow freezing) tekniği yerine artık çok daha başarılı olan Vitrifikasyon (hızlı dondurma) tekniği kullanılmaktadır. Embriyolar kriyoprotektan maddeler sayesinde -196 derecede sıvı azot içerisinde uyku halinde saklanmaktadır.
Transfer zamanı gelince azottan çıkarılıp işlemlerin tersi uygulanarak çözülmekte ve transfere hazırlanmaktadır. Merkezimizde genellikle 3. ve 5. gün embriyoları dondurulmaktadır. Yapılan istatistiklere göre dondurulan embriyoların kalitesi ne kadar iyi olursa çözmede canlı olarak geri dönme oranları ve gebelik elde etme şansı o kadar yüksek olmaktadır.
Gyno Life Tüp Bebek Merkezi’nde dondurulan embriyoların ileride çözülerek transfer edilebilmesi çiftlere maliyeti çok daha düşük olan tekrar deneme şansı sunar. Ayrıca tekrar denemelerde, uzun süreli ilaç kullanımına da gerek kalmaz. Embriyo dondurma ve çözme metodu daha kolay, daha kısa süren ve de daha uygun fiyata, neredeyse taze embriyoların transferiyle yapılan denemelere yakın gebelik şansı sunar.
Yeterli sayı ve kalitede embriyo varsa, uygulamaya katılan çiftin rızası alınarak embriyo dondurma yapılır. Birinci faydası, ilk uygulamada gebelik gerçekleşmezse, yumurtlama uyarısı yapılmaksızın embriyo transferine izin verir. Böylece ilaç kullanılmamış ve yumurta toplama işlemi yapılmamış olur.
Biliyoruz ki yaş ilerledikçe yumurta kalitesi bozulmaktadır.
Daha önceden embriyoları dondurulmuş olan kadın bunları birkaç yıl sonra alabilecektir.
Dondurulup çözdürülen embriyolardan gebelik olasılığı Kıbrıs’taki tam donanımlı tüp bebek merkezimizde taze embriyolardan elde edilen gebelik şansına yakındır.
Bunun için embriyo dondurma ve çözme büyük bir dikkatle gerçekleştiriyoruz. Kullanılan dondurma sıvılarının yoğunlukları giderek artacak şekilde yapılmıştır. Bu sıvılar yardımıyla embriyonun içerisindeki su yavaş yavaş alınır, yerine donma sırasında genleşmeyip dolayısı ile zarın parçalanmasına neden olmayan bir madde geçer.
Bu aşama embriyoya en az zararı verecek şekilde, belli ısıda ve sürede kademeli olarak yapılır. Bekleme süresi tamamlandığında embriyoların bulunduğu tüp veya dondurma çubuğu dondurucu alete yerleştirilir. Bu cihazın kalite ve kapasitesi de sağlıklı dondurmanın gerçekleşmesi için çok önemlidir.
Embriyo Dondurma Süreci Nasıl İşler
Dondurma programı uzman embriyoloğumuz tarafından belirlenerek cihaza kaydedilir, buna göre program başlatılır. Prensip olarak ısı yavaş yavaş -30ºC’ye kadar düşürülür. Bundan sonra daha hızlı bir şekilde -150ºC’ye indirilir ve donmuş olan embriyolar içerisinde sıvı azot olan saklama kaplarının içerisine konur ve -180ºC de embriyolar saklanır.
Çözdürme sırasında herhangi bir cihaz kullanılmaz. Dondurma sırasında kullanılan kimyasal sıvılar bu defa ters sırasıyla hazırlanır. Oda ısısına gelen embriyolar en yoğun sıvıya alınır. Bekleme süreleri dikkatlice takip edilerek tekrar vücut ısısı olan 37ºC ye getirilen embriyolar, gazlı, nemli, sıcak enkübatöre konur.
Dondurulduğu zamandaki gününe ve sayısına göre ya aynı gün transfer edilir ya da bir iki gün takip edilerek bölünmeye devam eden kaliteli embriyolar seçilerek kullanılır. Genellikle bu yol tercih edilir.
Bölünme ve kalite ne kadar iyi ise gebelik şansı o kadar fazladır.